Ajuntament de Reus
Interior del Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata
Interior de l'Institut Pere Mata

Lluís Domènech i Montaner a Reus (1849-1923)

La relació de Lluís Domènech i Montaner amb la ciutat de Reus té els seus orígens en una història d’amistat amb Pau Font de Rubinat, advocat, polític catalanista i bibliòfil. Ambdós militaven en l’incipient catalanisme, que va donar lloc a les Bases de Manresa.

El novembre de 1896 es va constituir una societat amb el nom de “Manicomio de Reus”, impulsada per un grup de prohoms entre els que hi havia Font de Rubinat, el qual va demanar el projecte arquitectònic a Domènech. Va ser la primera intervenció de l’arquitecte a la ciutat. Poc després començaria a rebre altres encàrrecs, amb molts dels quals compartia el mateix ideari polític. La primera va ser la Casa Rull (1900-1902) per al notari Pere Rull i Trilla, ara convertida en edifici municipal, mentre, al mateix temps, rebia l’encàrrec de la Casa Navàs-Blasco (1901-1908), única casa modernista europea que conserva quasi intactes els seus interiors. Era un encàrrec del matrimoni Joaquim Navàs i Josepa Blasco que situaren a la planta baixa una botiga i magatzem. El darrer dels habitatges que projectà a Reus va ser la Casa Gasull (1910-1914), amb un magatzem d’olis a la planta baixa i dos habitatges.

Domènech també va treballar en altres obres menys conegudes, com la biblioteca per a Font de Rubinat, (1908-1910), la Capella Margenat (1905), que trobem al Cementiri Municipal, o el magatzem de fruits secs de Joan Llopis Fontana (1911) al Raval de Sant Pere.

Ja en col·laboració amb el seu fill Pere Domènech Roura són autors del Cinema Kursaal de Reus (1908-1909) i d’un interessant projecte de Teatre per a la Societat El Círcol de Reus (1899), que no es va arribar a realitzar.

En totes elles, però sobretot, en el Pavelló de Distingits de l’Institut Pere Mata, Domènech i Montaner es va mostrar com un veritable director d’orquestra en el disseny exterior i interior, pel que va comptar amb el seu propi equip de industrials com amb d’altres de Reus i el seu entorn.

REUS LA CIUTAT SOMIADA

Institut Pere Mata

La visita a aquest emblemàtic edifici us farà gaudir d’una arquitectura i decoració modernistes de gran bellesa, alhora que funcional. Art, història i present es fonen en aquest edifici únic.

Per visitar l'Institut Pere Mata hi ha diferents tipologies de visites:

  • Visita audioguiada a l’Institut Pere Mata.

Visita lliure per descobrir el Pavelló dels Distingits, allà on vivien els interns de les famílies benestants. Considerat la joia del complex, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment, aquest pavelló no presta serveis sanitaris i està obert als visitants. La visita compta amb audioguia en català, castellà, francès i anglès.

Consulta horaris i reserves a: https://reusturisme.cat/joia-modernista/institut-pere-mata

  • Experiència digitalitzada a l’Institut Pere Mata. De juny a octubre.

Visita digitalitzada per descobrir els tresors i secrets que amaga el Pavelló dels Distingits i el seu entorn a través des diferents jocs i proves. Aquesta eina està especialment pensada per visites familiars. Idiomes: català, castellà, anglès i francès

Consulta horaris i reserves a: https://reusturisme.cat/joia-modernista/institut-pere-mata

  • Visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata. Cada 3er dissabte de mes.

Farem un viatge enrere en el temps i coneixerem l’arquitectura, la decoració i l’estil modernista que impregna aquest espai que, alhora, va ser un model en la cura dels malalts mentals a principis del segle XX.L’experiència s’acaba també amb un petit concert de música d’època i a més un Vermut de Reus al jardí.

Per reserves i tarifes: https://codoleducacio.com/

Pavelló dels distingits

Casa Navàs

Visitant la Casa Navàs entrareu a una màquina del temps que us transportarà a l’època del 1900. És l’únic edifici modernista d’Europa que conserva tot el seu interior original.

Per visitar la Casa Navàs, hi ha diferents tipologies de visita:

  • Visita guiada a la Casa Navàs. De dilluns a diumenge.

Entrar a la Casa Navàs és com endinsar-se en un gran jardí artificial ple de floritures en el que destaquen els vitralls de més de dos-cents metres quadrats de superfície, el treball en pedra, el mobiliari, les tapisseries brodades, ceràmiques, pintures, teixits de seda, làmpades, estors… Amb les Visites Guiades de la Casa Navàs, un guia expert t’acompanyarà per l’interior de la casa per fer-te descobrir tots els detalls i curiositats d’aquesta joia construïda per Lluís Domènech i Montaner.

Consulta horaris i reserves a: www.casanavas.cat

  • Visita teatralitzada a la Casa Navàs

Voleu veure la Casa Navàs des d’una altra perspectiva i descobrir racons que no es veuen amb les visites guiades? Si la resposta és sí, aquesta és la vostra visita! Les visites teatralitzades estan pensades perquè tota la família gaudeixi d’aquesta joia modernista d’una forma divertida i amena.

Consulta horaris i reserves a: www.casanavas.cat

  • Visita Vermut a la Casa Navàs

a «Visita Vermut» comença amb una visita guiada per l’interior de la Casa Navàs. Una vegada els guies de la casa han donat tots els detalls d’aquesta joia modernista, el visitant es trasllada a la terrassa que va dissenyar Domènech i Montaner ara fa un segle. Allí pot degustar els vermuts blanc, roig i reserva de Vermuts Miró.

Consulta horaris i reserves a: www.casanavas.cat

  • Visita fotogràfica a la Casa Navàs

Una visita pensada pels amants de la fotografia, on podreu immortalitzar cadascun dels racons d’aquesta joia modernista de Lluís Domènech i Montaner.

Consulta horaris i reserves a: www.casanavas.cat

 

Casa Navàs
Vitrall Casa Navàs